banner forskning.png
barn.jpeg

I år fyller demokratin 100 år i Sverige – eller?

Just nu pågår ett forskningsprojekt om rösträttens historiska begränsningar, där Jonathan Josefsson och Bengt Sandin forskar om ålder som rösträttsbegränsning.

Foto: Anton Blomberg, skapad 1901 - 1901

träd.jpg
 
 

I Skottland och Österrike har sänkt rösträttsålder gett fantastiska resultat – så vad är vi rädda för?

Sedan 2015 får 16- och 17-åringar rösta i Skottlands nationella val. Unga i Skottland idag är mer benägna att rösta och mer benägna att delta i politiken jämfört med andra unga i Storbritannien. Dessutom uppger de en större tillit till både sin egna och till andra ungas politiska förmåga. Dessutom säger 60% av 16-17-åriga skottar att de pratar om politik med familj och vänner, jämfört med en tredjedel av övriga britter. 

I Österrike har 16- och 17-åringar röstat sedan 2007 och därmed är Österrike det europeiska land som haft rösträtt 16 längst tid. I samband med sänkningen gjordes andra demokratisatsningar på skolan och kampanjer riktade till unga. Den sänkta rösträttsåldern har lett till ett ökat politiskt intresse och engagemang för demokratin bland hela befolkningen.

Läs mer om internationella erfarenheter av sänkt rösträttsålder från bl.a Skottland, Österrike och Norge i boken “Lowering the Voting Age to 16 - Learning from Real Experiences Worldwide”.

skriva.jpg

Demokratiutredningen 2016

Demokratiutredningen som 2016 föreslog testverksamhet med sänkt rösträttsålder och argumenterar utförligt för varför - Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5).

Foto: Emma Grann

Rapporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

 

Ung idag 2021
– Goda levnadsvillkor för många, men inte för alla

MUCF:s uppföljning av ungdomspolitiska målen.

Fokus 19
– Det vore ju kul om de frågade någon gång

Rapport om ungas möjligheter till inflytande lokalt.

Fokus 18
– Vilka ska med?

Rapport om ungas sociala inkludering.